Ukas frivillige

Vennesla Frivilligsentral ønsker å løfte frem det frivillige arbeid som drives i Vennesla. Denne uken har vi intervjuet Dagfinn Linde og Anne Olsen for å lære og for å høre mer om deres erfaring innen frivillig arbeid. Anne og Dagfinn har tidligere vært natteravn, og under koronatiden har de bidratt som trivselsvakter ved Moonlight

Dagfinn Linde & Anne Olsen

Frivillige


Hva slags frivillig arbeid er du med på, og hvem eller hva gjorde at du ble frivillig?


Dagfinn: Som trivsels vakter observerer og ser vi at ungdommene har det greit. Vi er der for å gi beskjed videre hvis det er noe som ikke er som det skal være. Vi skal være trygge voksne for ungdommen.


Anne: Jeg har fått veldig mye god kontakt med ungdommene etter at jeg begynte her. Jeg meldte meg som frivillig fordi jeg opplever motivasjon i det å være frivillig. Komme ut litt. Møte ungdommen og andre folk. Det er sosialt. Vi lærer mye om ungdommen og hva som er viktig for dem. Man får med seg ting som skjer ute i bygda, følge med hva som skjer blant ungdommen. Man blir knyttet til ungdommen.


Dagfinn: Ja, du får et helt annet forhold til ungdommen når man er ute blant dem og blir kjent med dem.




Hva gjør det frivillige arbeidet med deg, og hva føler du at du får igjen for å bidra?


Dagfinn: Det vi får igjen er å få være med all den sprudlende ungdommen. Det er gøy å se de igjen fordi man får jo et forholdt til dem.


Anne: Ja, det er sant. De kjenner deg igjen, jeg har gått mange ganger, jeg har gått nesten hver fredag hele veien. Du har jo også gått hver fredag i lang tid, Dagfinn


Dagfinn: Ja, men det er jo du som er veteranen her, sier Dagfinn smilende

Anne: Det er med glede vi går, det er gøy å prate og tøyse med ungdommen. Det er en glede rett og slett.



Hva vil du si til de som vurderer å bli frivillig – men som er usikker på om det er noe for dem?


Dagfinn: Åh, ikke tvil, det er bare å prøve. For noen kan terskelen for å melde seg opp være høy fordi de er redd for å binde seg opp til noe. Men husk på det at dette frivillig, du bruker av din fritid og kan velge akkurat hvor mye du ønsker og har kapasitet til. Lite eller mye, ingen ting er mer riktig enn det andre.


Anne: De må prøve, ja de må prøve uten tvil. Og så vet jeg det at Moonlight her oppe trenger det. Det er liksom ikke så mange som er det, det tror jeg er et savn. Være med å bidra, det er ikke tanken om å få noe tilbake -det er å kunne gi noe. Det syns jeg er veldig positivt


Dagfinn: Ja, enig i det. Jo flere som kommer jo færre turer trenger folk å ta, det er jo som sagt frivillig. Jo flere vi får jo bedre oversikt får vi og kan rullere på det. Det styrker jo alt sammen. Men det er jo det som er viktig å tenke på at selv om du melder deg opp første gangen så må du ikke være der hver gang. Og man skal ikke føle skyld i det hele tatt hvis man stiller opp bare en gang innimellom. Du stiller bare opp så ofte som du selv er komfortabel med i forhold til din tid og dine muligheter. Men det er stort behov, så vi håper mange melder seg nå som vi kan kalle oss Natteravn igjen.


Anne: Det er viktig å ha andre ting å gjøre utenom jobb. Det er godt å vite at noen trenger meg og at jeg kan være med å bidra med en så viktig ting for ungdommen.



Vi har alle mange ressurser i oss, har du lyst til å si noe om hva som er din viktigste ressurs inn i arbeidet du gjør?


Dagfinn: Jeg håper at ungdommen opplever at vi har godt humør og vi er jo forså vidt ganske åpne- ungdom er jo ungdom og vi tar de for den de er. Og de prater med oss på sin måte. Vi prøver jo å forstå selv om vi ikke er ungdom lengre selv.


Anne: Ja, vi godtar og aksepterer de for den de er. 


Dagfinn: Vi er her på deres premisser og møter de alltid på en god måte



Hva er det aller beste med å være en frivillig i Vennesla?


Dagfinn: Vennesla er Vennesla. Det er lokalt, man kjenner jo til mange av ungdommen fra før.  Jeg trives i hjembygda


Anne: Ja, som jeg alltid sier «Det er jo Vennesla Hæran» og det er jeg stolt av å være. 


Dagfinn: Og så er det jo det at når de kjenner oss  i fra før så er det en helt an setting, det blir ikke noe helt fremmed som ikke de har noe forholdt til. Og selvfølgelig, guttungen min er her og jentungen er jo her. Man vil jo helst være hjemme der man er kjent. Og så kan jeg stille opp som frivillig samtidig som jeg følger opp mine egne ungdommer. Heldigvis syns de det er greit at jeg her.


Anne: Det jeg syns er positiv er at man lærer noe hver gang.  Jeg syns det er gøy å ha noe å gjøre.


Dagfinn: Det som hadde vært veldig gøy var hvis vi ble flere, da blir det enda mer sosialt og vi kan utveksle erfaringer med hverandre.


Anne: Jeg syns bygda trenger flere


Dagfinn: Ja, og dette må sies: Ungdommen er snill, men jo flere vi er jo enklere er det å rullere og ha færre dager.




Ønsker du å bli frivillig i en organisasjon, lag eller foreninger i Vennesla?

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 90 22 04 40 , eller mail: post@vennesla.frivilligsentral.no 

Vi kan hjelpe deg å finne en organisasjon ut fra hva du ønsker å bidra med eller hjelpe til med å melde deg som frivillig.

Dersom du ønsker å melde deg som frivillig direkte kan du trykke på linken her:

     https://vennesla.frivilligsentral.no/dokument?bli-frivillig&Id=75848


Vennesla Frivilligsentral






Flere nyheter

Månedens frivillig januar 2024

Vennesla Frivilligsentral ønsker å løfte frem det frivillige arbeid som drives i Vennesla. Månedens frivillige er alle de som bidrar med Julegavetreet i regi av Den Norske Kirke. Her gjør alle de frivillige en fantastisk jobb ved å stå vakt hver dag gjennom hele Julegata. Sent fredags kveld den 15 desember er det Odd-Inge Uleberg og Gretha Uleberg som har siste vakt ved Julegavetreet. Ekteparet er en av mange frivillige som passer på Julegavetreet, tar imot pakkene og lager god stemning. Mens vi står der og prater stopper mange opp og skryter av tiltaket, i tillegg blir pakker levert og det ser ut som alle ønskene blir innfridd i år. Givergleden har vært helt enorm sier ekteparet og legger til at det er de siste ønskene som henger på Julegavetreet. Blir ikke de tatt av noen i kveld, så vil Den Norske Kirke ta med seg et knippe med konfirmanter på shopping til neste uke slik at alle ønskene blir oppfylt.

Månedens frivillige november 2023

Vennesla Frivilligsentral ønsker å løfte frem det frivillige arbeid som drives i Vennesla. Denne måneden har vi satt oss ned med ekteparet Bårdsen for å høre mer om deres tanker om frivillig arbeid. Tove og Jens Bårdsen åpner dørene på julaften på låven hjemme på Eikeland. Dette er et selskapslokale de leier ut, men lokalet skal nå for 18.året på rad benyttes til julefeiring. Her inviterer de personer som har eller har hatt rusavhengighet til å feire jul i sammen. Tilbudet er gratis og inkluderer skyss for de som trenger det. Til nå er det 17 påmeldte for i år. Bårdsen takker de bedrifter, butikker, foreninger og enkeltpersoner som bistår med sponsing for å skape en fin julefeiring. Bårdsen sine tre voksne barn har i alle år bistått på julaften, men nå har også frivillige blitt med.

2024 © Vennesla Frivilligsentral